Winnaar op straat, ondergewaardeerd in de markt

Alpine: Het verhaal van de ‘Franse Porsche’
Het Franse sportwagenmerk Alpine leidt al jaren een slapend bestaan onder de vleugels van Renault; in 1996 werd de laatste gebouwd. Daarmee werd een geschiedenis afgesloten die in 1954 was begonnen. In de jaren zestig en zeventig won het merk met de onsterfelijke A110 meer dan honderd rally’s inclusief het wereldkampioenschap-rally (WRC) voor constructeurs. De Alpines lieten merken als Porsche en Lancia ver achter zich. Daarna ging het merk meer en meer de kant van de Gran Turismo op. Een revival van het merk staat op de rol.
                        
In december 1946 verliet een jonge Jean Rédélé (1922) de Hogeschool voor de Handel. In het Normandische Dieppe nam hij voor enkele duizenden francs het in de oorlog gebombardeerde familiebedrijfje over van zijn vader, een garage. Rédélé senior was dealer van Renault en tevens racemonteur geweest bij Szicz. In die tijd kwam ook Renaults eerste nieuwe naoorlogse model, de 4CV met de motor achterin. In de periode 1946-1950 kwam ook de automobielsport weer enigszins op gang. Veel amateurs haalden hun vooroorlogse racers van stal. Jean Rédélé had als dealer een voorsprong op anderen; hij kon immers over monteurs en nieuwe auto’s beschikken. In 1950 deed hij met een nieuwe Renault 4CV voor het eerst mee aan een plaatselijke rally, de Rallye de Dieppe. Het was het begin en in de volgende rally’s werd hij steeds bekender. Al in een vroeg stadium maakte hij kennis met Louis Pons, die zijn vaste co-équipier werd. Samen wonnen ze in hun klasse bij diverse evenementen, waaronder de Mille Miglia in 1952, 1953 en 1954, en de Coupe des Alpes, ook in 1954. Tevens werd deelgenomen aan de 24 Uren van Le Mans. Rédélé kreeg door die successen de ambitie zelf auto’s te gaan bouwen.

Alle begin is moeilijk
Aan het begin van de jaren vijftig waren er meer beginnende sportautofabrikanten met een grote fabrikant als toeleverancier. Denk maar aan Ferry Porsche die met Volkswagen-onderdelen startte. In Italië begon ene Carlo Abarth met creaties op basis van Fiat. Voor Rédélé was de keuze eenvoudig: Renault. Hij kende de 4CV door en door, was overtuigd van diens betrouwbaarheid en van zijn opvoermogelijkheden. Wat ontbrak aan de 4CV was een sportieve carrosserie. Rédélé wilde, heel vooruitstrevend in die tijd, een kunststof body. Dat bleek vooralsnog een onhaalbare kaart. In 1952 tekende Michelotti een ontwerp voor Rédélé dat daadwerkelijk werd gebouwd bij Allemano. Hiermee won Rédélé de Rallye de Dieppe. In 1953 volgde een tweede Michelotti-ontwerp van een 4CV Spéciale. Hier werden er twee van gebouwd, waarvan één in januari 1954 werd tentoongesteld op de autosalon van New York onder de naam The Marquis. Een Amerikaanse industrieel kocht de licentierechten, maar de productie liep op niets uit, ook al had de man Renault-onderdelen gekocht om 150 auto’s te kunnen bouwen.

Toch kunststof  
Inmiddels had Rédélé contact gemaakt met de broers Chappe, carrosseriebouwers in St Maur. Zij waren begonnen met de toepassing van gewapend polyester. Wat dus twee jaar eerder nog niet mogelijk leek, scheen nu toch doorgang te kunnen vinden. Samen bouwden ze een prototype van staal. Dat zou worden tentoongesteld op de Salon van Parijs in 1954. Erna zou een bescheiden serieproductie starten met een kunststofcarrosserie. De auto kreeg als naam Alpine, vernoemd naar de Coupe des Alpes waarin Rédélé zo succesvol was. De typenaam werd A106; A van Alpine en 106 afgeleid van 1060, de technische benaming van de Renault 4CV. Het debuut op Parijs was het begin van Alpine als automerk. In 1955 werd begonnen met de productie. De carrosserie werd gemaakt bij Chappe en vervolgens vervoerd naar Renault Escoffier, een Parijse dealer die werd bestierd door de schoonvader van Rédélé. Dat werd tevens het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming. Aldaar werd de carrosserie voorzien van het onderstel en de techniek. Twee versies werden gebouwd met dezelfde 747 cc 4CV-motor. Een standaardversie met 21 pk en een opgevoerde, Mille Miles genaamd, met 38 pk bij 6.200 t/min. Aangezien het geheel net 520 kilo woog, was de A106 Mille Miles relatief snel. Deze uitvoering had (toen al) een speciale vijfversnellingsbak.

Alpine wordt volwassen  
Rédélé lette goed op de kosten voor bouw en onderhoud. Dit deed hij door zoveel mogelijk Renault-delen ook in de carrosserie toe te passen. De voorruit was bijvoorbeeld de achterruit van de Renault Frégate. De successen in de autosport leidden tot een stijgende vraag naar de Alpine A106. In totaal werden er tot 1959 zo’n 250 stuks gebouwd, waarbij de auto elk volgende productiejaar er wel iets afweek in vergelijking met het vorige. Ook verschenen enkele cabriolets, vormgegeven door Michelotti. Die werd echter nog niet in de productie opgenomen. In 1958 veranderde dat en de bouw van de cabriolet-carrosserie verhuisde naar Dieppe zelf. Daarvoor werd een nieuwe firma opgericht, RDL (van RéDéLé). De cabriolets zouden overigens niet erg populair worden. Rédélé schrapte ze in 1969, waarna de Alpine-cabriolet in licentie werd gebouwd in Spanje, Mexico en Brazilië. Andere varianten zouden volgen.

Van A108 naar A110
In 1957 werd reeds gedacht aan een opvolger voor de A106. Het had te maken met het verschijnen van de opvolger van de Renault 4CV, de Dauphine. Die had een 845 cc-motor. De nieuw gemotoriseerde Alpine kreeg aldus de naam A108. Er kwam ook een opgepepte Gordini-versie met een inhoud van 904cc en vanaf 1960, 998cc.
In 1959 verhuisde de eindmontage naar de thuisbasis in Dieppe en bovendien werd de A108 Coupé gepresenteerd. De wielbasis was verlengd om er een 2+2 van te kunnen maken. Op basis hiervan ontstond in 1960 de Alpine A108 Berlinette, een coupé met afgedekte koplampglazen en een GT-achtig aflopend dak. Niet alleen werden er verschillende klassementsoverwinningen mee behaald, tevens stond de carrosserievorm model voor de meest succesvolle Alpine ooit, de A110. Die zou de rallywereld op zijn kop zetten.

Winnaar
Alpine volgde de ontwikkelingen bij Renault en toen in juni 1962 de Renault 8 uitkwam met een nieuwe motor, evolueerde Alpine mee. De R8-motor was een moderne, vijfmaal gelagerde krachtbron met een inhoud van 956 cc. Al in augustus werd een 1100-versie aangekondigd en Rédélé besloot beide te gaan gebruiken; de laatste voor de nieuwe generatie Berlinette, de andere voor de Coupé GT4 en de cabriolet. Als gevolg hiervan moest de carrosserie worden aangepast om die krachtbron kwijt te kunnen. Dat betekende een restyling van de achterzijde. Tevens werd de wielbasis met tien centimeter verlengd. Ditmaal kwam er geen stylist aan te pas, maar werd het in eigen huis gedaan. Het resultaat stond in 1962 als Alpine A110 op de Salon van Parijs. De productie ging in 1963 van start. De A110 bleek een echte winnaar te zijn. In alle soorten Franse rally’s, heuvelklims en op de circuits werden overwinningen behaald (voor een uitgebreid verslag zie ons maartnummer 2003). Ze mochten in de jaren zestig alleen niet meedoen aan het Europees Rallykampioenschap omdat er niet genoeg van waren gebouwd om gehomologeerd te worden. Toen dat in 1970 wel het geval was, stroomden verdere overwinningen binnen om in 1973 te worden bekroond met het wereldkampioenschap. Op de zegelijst kwamen alle befaamde rally’s uit die tijd voor: Monte Carlo, Acropolis, Tour de Corse, Neige et Glace, de Ronde Cevenole, Criterium des Cévennes, Portugal, Zweden, Italië et cetera. Niet alleen de serieproductie van de A110 startte in 1963, de A108 werd toen voor het eerst in het buitenland in licentie gebouwd, in Brazilië en in Spanje bij FASA Renault. Een jaar later gebeurde dat ook in Mexico. Zelfs een Oostblokland als Bulgarije begon in 1968 met licentiebouw. Met moeite werden daar tot 1970 een kleine driehonderd stuks gebouwd. De Alpine werd tevens een exportproduct met West-Duitsland en Italië als grootste afnemers.

Jaren zeventig
De samenwerking tussen Alpine en Renault zou steeds inniger worden en leidde uiteindelijk tot een overname door Renault. In 1968 begon dat proces. Dat jaar werd een overeenkomst gesloten dat de A110 leverbaar zou worden via geselecteerde Renault-dealers in Frankrijk. Hetzelfde jaar besloot Renault zijn competitiebudget bij Alpine onder te brengen en werd de Renault Alpine sportafdeling opgericht. De productie werd opgevoerd om voor homologatie in aanmerking te komen (daarmee kwam de auto binnen bereik van een grotere groep kopers). De Coupé GT4 en de cabriolet werden uit het programma genomen.
De eerste gehomologeerde Alpine werd in 1970 de A110 1600, voorzien van de 1.565 cc grote motor uit de Renault 16 TS. De nog geen 700 kilo wegende auto leverde 155 pk en was daarom een geducht wapen. Werd de Rally van Monte Carlo nog geen succes, de rest van het seizoen werden klinkende overwinningen behaald in de Acropolis Rally en die van San Remo. In 1971 werd het nog beter en in de Rally van Monte Carlo wonnen de A110’s de eerste, tweede en derde prijs. In 1973 werd zelfs het wereldkampioenschap veroverd. Datzelfde jaar verwierf Renault een meerderheidsbelang in Alpine en vanuit die positie begon het A110-verhaal een wending te krijgen. Renault wilde meer circuitracen en zette daartoe de A440, A441 en A442 in.
Intussen was in 1971 reeds de opvolger A310 verschenen met in eerste instantie de 1.647 cc viercilinder uit de Renault 16 TX en 17 TS. Ook deze auto werd ingezet in de rallysport. In 1975 werd de A110 voor het laatst officieel door de fabriek ingezet. Hoewel er ditmaal vierkleps-motoren werden ingebouwd, kon de A110 niet op tegen modernere concurrenten als de Lancia Stratos. De homologatie was echter geldig tot 1 januari 1984, dus de A110 werd nog vele malen ingezet door particulieren.
Voor de markt bleven de A110’s leverbaar in 1300- en 1600-vorm. Nog in 1975 kreeg de A110 de 1.647cc-motor. In juni 1977 tenslotte werd de laatste A110 gebouwd, een groene. In totaal bedroeg de productie zo’n tienduizend stuks, waarvan ongeveer een kwart bestond uit licentiebouw in het buitenland.

Opvolger A310
In februari 1985 presenteerde Renault, dat in 1973 een meerderheidsbelang in Alpine had verworven, op de Autosalon van Genève de opvolger van de Alpine-Renault A310. Hoewel de auto nog veel op zijn voorganger leek, ging het om een compleet nieuw model. De A310 was nog door Alpine zelf ontwikkeld met vooral de lokale markt in het achterhoofd, terwijl de ontwerpafdeling van Renault, die natuurlijk veel meer computers en andere geavanceerde technologie in huis had dan het kleine bedrijfje uit Dieppe, de ontwikkeling van de GTA op zich nam en daarbij veel meer aandacht besteedde aan de wensen van exportmarkten zoals de lucratieve Amerikaanse markt waar Porsche al vele jaren uitstekend boerde met de 911. Net als de A310 was de GTA opgezet als 2+2 GT met de motor achterin, en net als de A310 vanaf 1977 had ook de nieuwe auto de PRV (Peugeot/Renault/Volvo) V6 in de staart. Bij de GTA was er keuze uit twee varianten: een atmosferische motor met 2.849 cc  en 160 pk, en de 2.458 cc turbomotor met 200 pk. In de laatste configuratie werd de GTA de snelste auto uit Frankrijk met een topsnelheid van 250 km/h. Met dank aan de rekenmodellen van Renault was het chassis van de auto veel beter geworden. Bovendien was de GTA ruimer en comfortabeler dan zijn voorganger. Met een Cw-waarde van 0,28 was de GTA in 1985 koploper op dit gebied. In 1987 werden 21 GTA’s in ‘USA-spec’ gebouwd voor de Amerikaanse markt. Ondanks de hoge verwachtingen die Renault van deze markt had, bleef het hierbij. In 1990 verscheen een speciale ‘wide body’ GTA, de Le Mans. In totaal bouwde Alpine gedurende zeven modeljaren 6.500 GTA’s.
 
De laatste (?)
Als opvolger voor de GTA verscheen in 1991 de Alpine A610 op het toneel. Doordat de verkopen van de GTA fors waren achtergebleven bij de verwachtingen, verkeerde Alpine in zwaar weer en was het budget voor een opvolger beperkt. Toch was de A610 een compleet nieuwe auto: alleen de ramen waren hetzelfde als bij de GTA. De PRV V6 bleef, maar de inhoud was nu vergroot naar drie liter, wat in combinatie met een Garrett turbolader en 0,76 bar laaddruk het vermogen op 250 pk bracht. Latere A610’s hadden door een verhoging van de turbodruk tot 0,9 bar zelfs 280 pk. De  A610 werd verkocht als een Alpine in plaats van Alpine-Renault, omdat de associatie met het volumemerk Renault de verkopen in het hogere segment waarin Alpine zich nu begaf, niet zou bevorderen. Het mocht weinig baten. Hoewel de pers zich altijd zeer positief over de A610 uitliet, bleef het succes uit. In 1995 werd de productie van de A610 na slechts 863 stuks gestopt. De A610 was tot nu toe de laatste auto die de naam Alpine mocht dragen; aansluitend op het eind van de Alpine-productie ging de fabriek in Dieppe de Renault Sport Spider bouwen. Dieppe werd ook de thuisbasis van Renault Sport, dat vervolgens met de RS-versies van de Clio en Mégane een klinkende reputatie opbouwde op het gebied van hot hatches. Een terugkeer van het merk Alpine is gepland: Laurens van den Acker ontwierp in 2012 als voorzetje de A110-50 concept car ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum en niet veel later sloten Alpine en het Britse Caterham een samenwerkingsverband om een nieuwe sportwagen te ontwikkelen. Dat ‘huwelijk’ liep spaak, maar desalniettemin staat er – in ieder geval officieel – nog steeds een nieuwe Alpine op de rol bij Renault.  

door Eric van Spelde

 

© 2018 MECC Maastricht